El meu blog :)

Thursday, February 22, 2007

El Carnaval de Binche

El mardi gras vaig anar a Binche a veure el seu famós Carnaval... Ja que és patrimoni de la humanitat declarat per la Unesco i que és festa a la Facultat per anar-lo a veure, doncs està clar que era una oportunitat que no es podia deixar perdre.

És un Carnaval tot curiós, molt folkloric, diguem. Us explicaré a grans trets el que s'hi fa, però si voleu més detalls, que jo no us sabria donar, sempre els podeu trobar a la pàgina oficial del Carnaval.

Els personatges principal del Carnaval són els Gilles. Es caracteritzen per portar un vestit particular i molt car (tradicionalment, ser Gille està associat a ser de "bona família") i sobretot pel seu barret, enormement gran i pesat, fet amb plomes d'estruç, també caríssim. El traje complet d'un Gille està valorat en uns 10.000 €.

Cada Gille té un cistell ple de taronges que es dedica a anar repartint (o més aviat llençant a discressió). Per això, tots els Gilles van acompanyats d'un o dos amics, que no van disfreçats, amb grosses motxilles plenes de taronges per anar carregant el seu el cistell. També hi ha d'haver un tambor, és a dir, d'una persona que toca el tambor, que no deixi mai sol el Gille i així vagi anunciant la seva arribada per tot arreu on aquest es passegi.

A les 4 del matí de dimarts gras, surt de casa seva el primer Gille (el més "antic") i passa a buscar al segon, i així succesivament, des de les 4 fins a les 8, es va succeint el ramassage de tots ells. Aleshores esmorzen tots junts a la GrandPlace. I direu, què esmorzen? xocolata amb xurros? Doncs no, fan el tradicional esmorzar de Gilles d'ostres amb xampany. Sí, senyor.

A la tarda hi ha un cortège o desfilada, on, de la mateixa manera que els Reis d'Orient llencen caramels als nens durant la cavalgada, a Binche els Gilles llencen taronges al públic que està tota l'estona amb els braços enlairats per aconseguir atrapar-ne alguna al vol. I és que són taronges que porten sort.

Jo que no sóc gaire alta no en vaig atrapar cap, però en Carlos me'n va donar una, que ell en tenia moltes! A veure si funciona igualment lo de la bona sort ;)

Obviament, un cop acabar el cortège, continua la festa per tot el poble i els Gilles poden afegir-s'hi... i que corri la cervesa per tothom!

Eus ací un senyor Gille...


El carrer de Binche amb la marea de Gilles que s'apropa


Jo i la meva taronja porta sort

0 Comments:

Post a Comment

<< Home