El meu blog :)

Tuesday, December 05, 2006

Bienvenu Saint Nicolas!!

Aquesta nit arriba St. Nicolàs!

Avui tots els nens i nenes belgues, neerladesos i part dels francesos aniran a dormir aviat i així, demà al matí, si han estat sages durant tot l'any, es llevaran amb regals que els haurà deixat St. Nicolàs.

Saint Nicolas, de fet, va ser un bisbe del sud de Turquia durant el s. III dC. Circulen moltes llegendes sobre els miracles que va fer en vida. En general, va ser un bisbe que va caure simpàtic, de manera que ara en molts països és patró dels nens, dels estudiants, dels professors o dels mariners. Va morir un 6 de desembre, i és per això que demà es celebra la Sant Nicolàs.

St Nicolàs sempre va vestit com un bisbe i té dos companys inseparables: l'ase i el Père Fouettard (que traduït seria una cosa així com el Pare Fuetaire). Aquest últim és un negret que vol fer por els nens que no s'han portat bé, però que a la pràctica és un negret simpàtic.

De fet, Saint Nicolàs és el que després ha degenerat a Pare Noel. Els holandesos, a l'emigrar a Estats Units, es van emportar la tradició cap allà i els americans, al voler-la fer laïca, van obviar que era un bisbe i van canviar la data de la celebració. Ara, el tema ha degenerat tant i Pare Noel està tan estès que a Bèlgica hi ha moltes famílies que celebren l'arribada de tots dos, oblidant que en un origen eren la mateixa persona.

Avui la residència estava plena de nens petits. Han vingut a veure el St Nicolàs que tenim aquí a a Polytech.. què macos!! La il·lusió dels nens amb aquestes petites festes és universal :) però St. Nicolàs no ha vingut només pels nens, nosaltres també hem tingut xocolatina per postres, que ens ha donat ell mateix en persona :)

I a més, pels que ja som una mica més grandets, aquesta nit hi ha ball de disfreces i demà, a partir de migdia, un cortège per tots els carrers de la ciutat. Altre cop, com a Bruxelles, es tracta d'un cortège de batejats, que reuneix gent de tota la Wallonia, amb les pennes, aquesta vegada a Mons.

Visca, visca... ja arriba Saint Nicolas!!!


2 Comments:

Blogger Marc said...

Anna!! Com m'agraden aquestes explicacions historiques!t'has disfressat o q???:P Que vagi molt bé Sant Nicolas i ens veiem divendres!!...siiiii!!!:D

10:47 PM  
Blogger Unknown said...

nenaaaaa!! a mi St. Nikolaus (aqui te aqet nom!) mha portat un ninotet d neu d xocolataaa! nyam...vagi be la festeta mim!!

pd: sorry x ser tan pesada...ja sas xq...:P

9:15 PM  

Post a Comment

<< Home