El meu blog :)

Saturday, May 26, 2007

Causa - efecte(s)

Que no vivim sols al món, és indiscutible. Per tant, que pràcticament tots els actes que fem, provoquen efectes sobre els altres, també és força indiscutible quan ens parem a pensar-hi.

Aquest fenòmen de causa-efecte es pot donar a molts nivells i amb diferents graus d'intensitat. Així doncs, si un conductor inconscient i despistat atropella un vianant, aquest seria un cas extrem i clar de causa-efecte(s). I efectes va en plurar perquè l'efecte clar i evident, que és l'atropellament, desencadenarà molts altres efectes, que alhora en desencadenaran d'altres, i així anar fent.

Però el món està ple de causes-efectes. Per exemple, quantes vegades hem somrigut simplement perquè la persona amb qui ens hem creuat ens ha saludat amb un somriure? I potser aquesta ho ha fet simplement perquè abans s'havia creuat amb algú altre que també li havia contagiat el somriure...

Som un sistema físic i tot això de les causes i efectes vindria a ser el famós efecte papallona de la teoria del caos.

De la mateixa manera, un dia els treballadors d'una companyia aèrea, com ara Scandinavian Airlines, es van adonar que estaven malpagats i volien cobrar més. Vés a saber perquè estaven malpagats, potser només era que el director de la companyia estava de mal humor perquè la seva dona l'havia deixat... mai se sap qui comença la cadena de causes i efectes.
I aleshores els treballadors van decidir exercir el seu dret de vaga. Van començar a negociar el 23 de maig però ves a saber per quina causa, l'efecte va ser que no es van posar d'acord amb els jefes. Aleshores els treballadors van tirar endavant la vaga i continuar-la fins el dia 25 de maig. Per dur a terme la vaga, anul·laven vols però, com que no els podien anul·lar tots, en van cancel·lar només uns quants. Ves a saber quina causa va fer que un dels cancel·lats fos un vol Brusseles - Stockholm.

I heus ací com la causa vaga de treballadors té uns quants efectes, com a mínim un per cada passatger que es va quedar a terra sense vol. En el meu cas, per exemple, em vaig quedar sense poder anar a retrobar 6 dels meus amics a Suècia. I com la meva, cada passatger deu tenir la seva història... que alhora provoca efectes... que són causes d'altres efectes...

i així anar fent...

Saturday, May 12, 2007

Entrevista a Jean-Michel Javaux

Aquests belgues, mai deixaran de sorprendre'm. Estava just ara llegint una entrevista a Jean-Michel Javaux, el líder del partit Ecolo de Bèlgica, els partit verd, vaja.
Però bé, aquesta no és la qüestió. Pels que sapigueu francès i en tingueu ganes us la podeu llegir sencera a aquest enllaç, tot i que ara us faig un resum de les parts que m'han cridat més l'atenció.

De bones a primeres, el subtítol de l'entrevista ja és el següent:

"M'enrecordo especialment de córrer despullat per la Grand Place amb una bandera belga cantant la Brabançonne"

i és que sí, això ja és una cosa força habitual al bar de la Polytech, el tema emborratxar-se, despullar-se i córrer passadís amunt i avall només amb la penne és una cosa que passa força sovint aquí... el que hi ha és que mai se m'havia acudit que, efectivament, aquesta gent seran enginyers o polítics de profit... i quan els facin entrevistes ho recordaran amb orgull!

Altres frases divertides de l'entrevista serien:

Pregunta:..i llavors us agradava fer "guindailles" (festes) ?
Resposta: I tant! El folklore és la manera més fàcil de conèixer la gent. Vaig fer el Bateig i a tercer curs vaig ser dels comités (que vol dir togés...). Va ser fascinant!...

(...)

Pregunta: Teniu un bon record del dia del Baptême (el bateig, el final de la Bleusaille) ?
Resposta: En tinc un record extraordinari (...) comprenc que certs estudiants no ho viuen bé. Per exemple, trobar-se en pilotes devant de tot un auditori no és fàcil per tothom (...)

I així anar fent.

Ara que escric això aprofito per deixar-vos el link a dos videos del youtube que no tenen preu.

http://youtube.com/watch?v=xlnL4BJIFC8
http://youtube.com/watch?v=vqDgCRs9dEM&mode=related&search=

Es tracta de Michel Daerden, "nada menos que" el ministre de finances del Govern Walló. El primer enllaç és una petita entrevista que li van fer quan es van conèixer els resultats de les eleccions del 2006, que el seu partit va guanyar. Al video s'hi pot veure un monsieur Dardaen completament ebri que no entèn res del que la presentadora li pregunta.

El segon video és d'una setmana més tard, quan en una tertulia televisada li van treure el tema...

- "No creu, monsieur Dardaen, que havia begut una mica més del compte?"
- "Bahh... escolti... no pas més que d'habitude"

I és que si poseu Dardaen al youtube hi trobareu fins i tot un remix amb les seves frases de borratxo més estelars

... i com se l'estimen els wallons al seu ministre de Finances, és el polític que cau més bé del país!

Et, voici la Belgique! Petit Pays de Barbars...